15.02.2011, z rubriky Reportáže, autor: Mgr. Pavla Kopečková
Zprávičky z Portugalska 2 - jídlo

2. DÍL - Portugalská kuchyně



Treska je národní delikatesou, dá se připravit na různé způsoby, s různým kořením a omáčkami, každý portugalský region má svůj speciální recept. Ne nadarmo se říká o Portugalcích, že mají největší spotřebu tresky na světě. Francouzi mají dokonce pro Portugalce přezdívku - pojídači tresek. No, ale nevim, co je lepší, zda pojídač tresek, či žabožrout. Tresky se dají běžně koupit v supermarketech, můžete jít po čichu a neminete ji, uvidíte veliké vysušené a zmražené placky v neuvěřitelném množství. Doma se pak dá treska do vody, kterou nasaje a je znovu jako čerstvě vylovená. Další portugalskou specialitou jsou hutné zeleninové a rybí polévky, které jsou plné vitamínů, v zimě zahřejí a v létě se dají jíst studené na osvěžení. Někteří lidé si třeba dají k obědu jen vrchovatou misku polévky a k nasycení to bohatě stačí. Dokonce i portugalský McDonald nabízí jako místní specialitu několik druhů těchto polévek.
V restauracích dostanete jako první na stůl různé předkrmy, olivy, malé rybičky, chleba atd. Platí pravidlo, že co ochutnáte, to platíte. Když odoláte a nedáte si nic, také nic neplatíte.
Další zvláštností je, že když si objednáte v restauraci maso, či rybu, ani se vás neptají na přílohu a rovnou vám na jednom talíři přinesou dohromady rýži a domácí hranolky, či brambory. Je běžné, že jí-li vás u stolu více, objednáte si stejné jídlo a obsluha vám přinese obrovský talíř, na kterém je maso i přílohy, ten se položí doprostřed a všichni u stolu se o jídlo dělí.    
Ještě jsem neviděla ani v jedné restauraci na stole dochucovadla - sůl, pepř, olej, ocet. Nic. Portugalci nejsou na toto zvyklí.
Nejvyhlášenější jsou portugalské "doces" - dezerty, "pastely" - buchtičky z křehoučkého těsta. Jsou sice hodně sladké, ale úplně se rozplývají na jazyku. Největší specialitou jsou pasteles da Belem, to jsou malé sladké dortíky, s vanilkovým krémem, kupují se ještě horké a posypávají se skořicí a cukrem, jsou úžasné, ale sníte nanejvýš dva, protože jsou velice syté. Tato lisabonská pastelarie, která dortíky peče vlastní tajný, přísně střežený recept. A každý den stojí před touto kavárno-pekárnou fronty na tuto ňamku.

- bacalhau
- pastelaria de Belem
- polévky, dokonce v nabídce i u McDonald´s
- káva a cukříky
- klobásky
- míchání příloh, na talíři maso, i rýže i domácí hranolky
- na stole nemají dochucovadla
- předkrmy v restauraci
- olivy
- zelenina a ovoce jako dezert
- téměř nikdo nepije během jídla
- víno
- pivo

Paticka, tiraz ci co...